BMW KLUB KIELCE & NASZA KLASA I FACEBOOK
BMW Klub Kielce Strona Główna BMW Klub Kielce
Witamy miłośników i użytkowników samochodów marki BMW z Kielc i okolic

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
[E46] Czujnik połozenia wałka rorządu 328 strona wylotowa
Autor Wiadomość
kranik77 




Model: E46 328
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 6
Skąd: Kielce
  Wysłany: Sro 30 Cze, 2010   [E46] Czujnik połozenia wałka rorządu 328 strona wylotowa

Witam wszystkich miłośników marki BMW.
Mam mały problem, ponieważ wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu w mojej e46 328 i od wymiany mam falowani obrotów jak silnik sie rozgrzewa. Potem wszystko jest OK. dzwoniłem do wszystkich serwisów jakie są możliwe i początkowo wszyscy twierdzili że nie trzeba zgrywać nowego sterownika po wymianie, jednak na ulotce (dołączona do czujnika) pisze wyraźnie że przy numerze vanosa xxxxxxxxx a taki jest u mnie należy na nowo zaprogramować sterownik.
Samochody po 26.06.1998 nie maja już tego problemu. Niestety mój jest produkcji xx.02.1998.
Teraz mam taką prośbę do użytkowników modelu e 46 328, rocznik 1999 i młodsze czy była by taka możliwość aby spotkać się w marco serwis któregoś dnia po to abym mógł zgrać program z czyjegoś samochodu do mojego. Oczywiście po sprawdzeniu sterownika silnika czy pasuje.
Z góry dziękuje za odp.
Czujnik zakupiłem oryginał poprzez Marco Serwis w Kielcach.
Ostatnio zmieniony przez Marek Sro 28 Sty, 2015, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
biedron 




Model: E61 530d i E39 520i
Imię: Michał
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 16 Sie 2008
Posty: 1490
Skąd: CK/UK

Wysłany: Czw 01 Lip, 2010   

Na początek to bym radził omijać Marco Serwis. Słyszałem kilka złych opinii o nich, sporo ludzi twierdzi że nie znają się na rzeczy :(
_________________
I WSZYSTKO JASNE http://pl.youtube.com/wat...a.blogspot.com/

PAS ZIELENI :D
 
 
Dylek 
Grill squad
Grill squad


Model: Jeeeeeeeeeeeeeep
Imię: Łukasz
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 23 Lip 2007
Posty: 1209
Skąd: Kielce
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010   

Kontaktuj się z DamianemTSK on ma namiary na czarodzieja od BMW może Ci pomoże.
_________________

Nie ten się liczy kto krytykuje, Nie ten, który wskazuje na słabe punkty, Nie ten, który wie jak można zrobić lepiej. Szacunek należy się temu, który działa. Theodor Roosevelt
 
 
 
Damiantsk 




Model: E38
Imię: Damian
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 503
Skąd: Skarżysko-kamienna
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010   

Jeśli chcesz kolego to dam Ci numer tel i dokładny adres, lub Cie zaprowadze do niego jeśli chcesz . on powinien Ci pomoc bo zajmuje się głównie elektryką BMW
_________________
 
 
 
kranik77 




Model: E46 328
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 6
Skąd: Kielce
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010   

Dzięki z góry za zainteresowanie moim tematem.
Jeśli jest taka możliwość to bardzo proszę o numer tel do tego kolesia. Moze będzie miał odpowiednie oprogramowanie. Z góry dziękuje
 
 
 
Damiantsk 




Model: E38
Imię: Damian
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 503
Skąd: Skarżysko-kamienna
Wysłany: Czw 01 Lip, 2010   

Wysłałem Ci na priv :smile:
_________________
 
 
 
kranik77 




Model: E46 328
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 6
Skąd: Kielce
Wysłany: Sob 03 Lip, 2010   

Damiantsk, dzięki za namiary na kolesia. Byłem dziś (tzn wczoraj bo już jest po 24:) u niego i widać że koleś zna się na rzeczy. Do tego ma konkretny program, taki co używają w serwisie ASO. Dowiedziałem się że mapy nie muszę zgrywać bo posiadam najnowszą co do mojego modelu jaka wyszła. Ktoś musiał już programować w Niemczech na całe szczęście. Zrobił mi ponowną adaptację wszystkich czujników w silniku. Wygląda to tak że kasuje pamięć w sterowniku silnika a potem komputer programuje sobie sam wszystkie czujniki.
Mam nadzieję że problem będzie rozwiązany. Sprawdzę dopiero po nocy jak silnik będzie zimny.
 
 
 
Damiantsk 




Model: E38
Imię: Damian
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 22 Lis 2009
Posty: 503
Skąd: Skarżysko-kamienna
Wysłany: Sob 03 Lip, 2010   

No to czekam na rezultat :razz: będziemy wiedzieć czy na pewno dobrze jest go polecać bo ja u niego to z pierdołami zazwyczaj byłem albo coś kupić bo handluje częściami od BMW , w każdym bądź razie złej opinii o nim nie słyszałem
_________________
 
 
 
kranik77 




Model: E46 328
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 6
Skąd: Kielce
Wysłany: Pon 05 Lip, 2010   

Oczywiście wszystko w porządku. Silnik pracuję jak należy :big_smile: :smile: :big_smile: :smile:
Wrzuciłem filmiki może komuś się przydadzą bo przyznam szczerze że ja borykałem się z tym problemem jakieś 5 miesięcy. I dzwoniłem do serwisów w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i oczywiście Marco Serwis-Kielce. Nikt nie umiał sobie poradzić z tym problemem. W Krakowie chcieli mi zgrać na nowo mapę silnika za 500zł!!!!
Następnym razem cena wynosiła 300zł bo posiadam samochód stary z 1998roku.
A trzecim razem 400zł i na moją odpowiedzialność hahahaha. Po prostu ŻAL.
Adaptacja na nowo czujników trwała jakieś 3 min :smile:

Linki do filmików:
http://www.youtube.com/watch?v=7ZvUSSiZ9s0 cz1
http://www.youtube.com/watch?v=fvK10dP7cyY cz2

dzięki jeszcze raz za namiary i pomoc :smile:
 
 
 
Rusio92 




Model: Bmw e46 320i
Dołączył: 27 Sty 2015
Posty: 4
Skąd: Szczucin
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015   

Hej a mam pytanie :) jakie byly przyczyny wymiany tego czujnika bo mam podobny problem a mianowicie Wywala mi błąd błąd położenia wałka rozrządu od wydechu auto nie ma tej mocy szarpie po dodaniu gazu nie ma większej różnicy czy dam cały czy pół gazu :/ wymieniłem już sondy ternostat zostało tylko to z tego co komputer pokazuje
 
 
Lolo 




Model: e38
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Cze 2009
Posty: 713
Skąd: Kielce
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015   

Komputer raczej się nie myli, więc trzeba wymienić. Z doświadczenia wiem, że zamienniki nie spełniają swojej roli. Jeżeli masz możliwość, to w celach testowych przełóż od kogoś do siebie sprawny czujnik i będziesz wiedział czy to jego wina.
 
 
Rusio92 




Model: Bmw e46 320i
Dołączył: 27 Sty 2015
Posty: 4
Skąd: Szczucin
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015   

Jasne że orginal jeśli chodzi o elektonike tylko orginal z tym że bie mam już siły wszystkie błędy usunięte został tylko on dokładnie to brzmi on tak P1520 Przestawianie wałka rozrządu strony wydechowej, położenie krańcowe - stan wiarygodny mechanik podejrzewa czujnik :) a wy jakie macie odczucia spotkaliscie się z tym ? Wkurza mnie już to mecze się z tym rok :/
 
 
filip_2012 




Model: do samodzielnego montazu
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 10 Sty 2014
Posty: 359
Skąd: kielce

Wysłany: Sro 28 Sty, 2015   

Zanim zaczniesz od wydawania pieniedzy na czujniki, diagnostyke komputerowa i inne pierdoly zacznij od weryfikacji poprawnego ustawienia rozrzadu bo mysle, ze tutaj bedzie lezec przyczyna Twojego problemu.
 
 
Rusio92 




Model: Bmw e46 320i
Dołączył: 27 Sty 2015
Posty: 4
Skąd: Szczucin
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015   

No ale to tak samo od siebie się przrstawilo ? Jak tam nigdy nic nie było robione przy silniki pierwszy raz dopiero :) i jak się za to zabrac ? Jakie koszty ?
 
 
filip_2012 




Model: do samodzielnego montazu
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 10 Sty 2014
Posty: 359
Skąd: kielce

Wysłany: Sro 28 Sty, 2015   

Rusio92 napisał/a:
No ale to tak samo od siebie się przrstawilo ?


Moze przestawilo sie samo, moze Ty sie do tego przyczyniles, a moze nie przestawilo sie wcale... Poki sie nie rozbierze ciezko cokolwiek zdiagnozowac. Przyczyna moze tez tkwic np w rozciagnietym lancuchu rozrzadu badz np wadliwym napinaczu.

Rusio92 napisał/a:
Jak tam nigdy nic nie było robione przy silniki pierwszy raz dopiero


Tym bardziej zabralbym sie za to, chociazby dla swietego spokoju.

Rusio92 napisał/a:
jak się za to zabrac ? Jakie koszty ?


Pojechac do mechanika. Jakie koszty?? Mechanik Ci powie.
 
 
Rusio92 




Model: Bmw e46 320i
Dołączył: 27 Sty 2015
Posty: 4
Skąd: Szczucin
Wysłany: Sro 28 Sty, 2015   

No tak będę musiał zrobić :) czyli mówisz żeby z czujnikiem się wstrzymać ?
 
 
filip_2012 




Model: do samodzielnego montazu
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 10 Sty 2014
Posty: 359
Skąd: kielce

Wysłany: Sro 28 Sty, 2015   

Dobrym rozwiazaniem byloby podmienienie czujnika z innego, sprawnego auta ale rozumiem, ze takiej mozliwosci nie masz????

Nie chce mowic zrob tak i tak... Kupuj, nie kupuj... Podalem Ci ewentualne przyczyny wystepowania bledu ktore nalezaloby sprawdzic w pierwszej kolejnosci. To w jaki sposob zaczniesz zalezy tylko i wylacznie od Ciebie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,73 sekundy. Zapytań do SQL: 13